Rörelse är liv


Jag var på en föreläsning i början på augusti på Grintorps gård och lyssnade på Serena Jöngren. Det var väldigt spontant då jag såg dagen innan att den skulle hållas och hade turen att kunna gå på den. 

Något som fastnat i mig som Serena sa var att rörelse är liv och rörelse ger frihet. Det är först när vi får avsaknad av rörelse som vi inser hur stor frihet den ger. Tänk dig själv att du bryter din handled och du får en känsla av att vara begränsad och inte helt fri att göra det du vill. 

Allt i våra kroppar är beroende av rörelse. Vår andning, vårt lymfsystem och vårt blod är alla beroende av rörelse för att ens kunna fungera. Även alla organ behöva rörelse. Utan rörelse så stannar kroppen. 

Vi måste dock tänka på att rörelserna vi utför av oss själva eller med våra djur ska vara hållbara. Det behövs stabilitet och mobilitet för att skapa hållbar rörelse som får oss att röra oss utan skador. En viktig ingrediens i det här är att variera rörelsen. Om vi ska prata om häst så kan vi hjälpa till med hållbarheten genom att ändra underlag, vi kan byta aktivitet ofta, variera belastningen och även utrustningen. 

Det variationen också gör är att öka motivationen hos dig och din häst. Med ökad motivation så finns ett större register att spela med och en vilja att prova på nya saker och tänja gränserna för att bygga upp en starkare och hållbarare kropp. Är inte huvudet med så kommer inte heller kroppen göra sitt bästa.

Foto: Fanny Rokka Almlöf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *