Några ord om bakknän


En häst med bakknäsproblematik kan var snubblig, ha svårt för galopp, ha svårt för och bli stressad vid galoppombyten osv. Vid patellaupphakning kan din häst bli segare och inte vilja gå och den ”tappar” ett bakben då och då. Tänk på att ta hjälp av veterinär om du misstänker att hästen har ont.

Den här årstiden vi är i nu med halt och lerigt samt vintern som kommer med is och snö gör att en häst med den här typen av problematik får det svårare. Om musklerna inte stabiliserar runt knäet optimalt så blir knäet mer ostabilt och ”lösare”. Om då hästen går där den inte får bra fäste eller behöver ta i för mycket så får vi en utmattning av musklerna som i sin tur gör att de ännu mindre orkar hålla emot i rörelsen och andra muskelgrupper kommer gå in och kompensera vilket kan ge muskelspänningar i andra delar av hästen. Allt hör ihop. Om man tänker att rörelse i hästens är som en våg som går genom hela kroppen så är det kanske lättare att förstå att om vågen inte når hela vägen så blir det inte helt bra. Om detta då fortsätter under lång tid så kan skador uppkomma då musklerna och kroppen inte används på rätt sätt.

Vad kan man då göra för att hjälpa sin häst att stärka rätt muskler för att stabilisera runt bakknäna?

1. Fasta underlag – Ett bra tips är att använda dig av grusvägar för att både få det fasta underlaget och undvika volter. Håll dig borta från djupa och hala underlag.
2. Gå i svaga nedförslut – Smyg ned för backar som har en lutning på 20-30 %. Korta långsamt steg är det vi strävar efter. Låt hästen hinna med att känna varje steg.
3. Rygga – Ryggningen är en bra övning som ger en bra vinkling i bakbenen och även i bäckenet. Tänk stora kliv bakåt där bäckenet vinklas så bakbenen hamnar mer inunder hästen och ländryggen höjs. När din häst har blivit starkare så kan du avancera och även rygga i svaga uppförslut. Det ska dock inte göras i början då det blir för kraftigt.
4. Undvik volter – Volter kan vara oerhört jobbiga för en häst som har problem med sina bakknän och framförallt små volter i galopp.
5. Rid i en friare galopp – Gasa på! Du vill komma åt påskjutet och sträckarmusklerna. Ingen mysig cantring utan nu är det full rulle som gäller. Vill du inte ut och släppa loss i galopp så kan du lika gärna släppa hästen på banan eller i ridhuset och galoppträna på så vis.
6. Långsam trav – Korta steg och väldigt långsam trav. Det ska nästan vara på stället. Less is more så inga fina passager med höga benlyft utan snarare en sk. ponnytrav. Även skritt som görs med samma tänk är bra. Det ska fortfarande vara aktiva skrittsteg, men tänk att du ska korta stegen. Glöm inte att lätta i handen så du inte håller emot rörelsen i munnen och den går inte igenom kroppen på rätt sätt.


3 svar till “Några ord om bakknän”

 1. Så bra tips!
  Också en sak jag brukar vara noga med att säga: Inga höga benlyft! Big no-no till cavaletti och till att rida på högt gräs/djup snö t.ex. Trots att det känns uppenbart att inte köra upphöjda bommar eller till och med hoppning så har jag varit med om kunder som har hoppat, trots bakknäproblem på deras häst. :/ Så tråkigt, för det blir verkligen allvarliga konsekvenser om inte knät är stabilt…
  Superbra inlägg <3

 2. Hej!
  Men är det bra att avsuttet skritta hästen över bommar så att han får lyfta åå sina ben. Det är väl bra?

  • Jag är väldigt försiktig med bommar vid knäproblem i bak då lederna trycks ihop så mycket vid höga beslut. I ett första skede skulle jag låta bli bommarna och sen introducera dem successivt.
   Har hästen inga problem så är det bara köra på. Arbeta då med intervaller och öka på belastningen mer när hästen blir starkare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *