top of page

Vad är massage?

Uppdaterat: 24 juni




Vad är egentligen massage? Varför är det så bra? Jag tänkte göra ett försök att bena ut lite varför massage är så bra.



Redan 2000 år f.kr så nämndes massage i en kinesisk skrift. Det innebär att massagen är den äldsta dokumenterade behandlingsmetoden som finns. Wow!

(Är du intresserad av att läsa mer historia finns mycket att läsa genom att söka på internet.)


Massage på djur, framförallt hundar och hästar, gjordes redan på de gamla grekernas tid och i Egypten fanns förr veterinärassistenter som masserade djuren. I Sverige var vi lite mer sena på bollen och först i 1900-talets början så överfördes massagen till djur. Det visade sig vara mycket framgångsrikt av veterinärerna som märkte av bättre läkning och mindre ärrvävnad efter skada.


Läraren som jag hade på Axelsons Animal Massage School, Marina Axelson, gick utbildning för Jack Maegher som kallas hästmassagens fader i USA. Han utarbetade en stresspunktsbehandling som numera är välkänd. Enligt honom så kan prestationsförmågan öka med upp till 20 % av massage. Wow igen!


Massage är systematisk bearbetning av mjukvävnad. Genom beröring så kommunicerar du med din häst, du skapar tillit och avslappning. Dessutom ökas hormonet Oxytocin som är ett hormon som ger en känsla av lugn och ro i kroppen. Blodcirkulationen ökar också och lymfsystemet kommer igång. Detta hjälper till att transportera näring, syre och hormoner ut till musklerna och sedan pumpas slaggprodukterna ut ur kroppen.

Vad har massage för fler goda egenskaper?


  • Ökad blodcirkulation

  • Glansig och frisk hårrem

  • Sänker blodtrycket

  • Minskar stress

  • Stärker immunförsvaret

  • Muskler och senor hålls elastiska

  • Ökad lymfcirkulation

  • Stabiliserar nervsystemet

  • Stimulerar hormonbalansen


Tänk dig att du knyter din näve riktigt hårt. Vad händer när du gör det? Jo din hand blir vit och blodet försvinner. Din hand kan likna vid en spänd muskel som inte får tillräckligt med syre och då inte kan jobba optimalt. Vid spänningar så blir muskeln stum och uttröttad och detta kan i förlängningen lättare leda till skador.


Vad kan du då göra för att ge din häst (och dig själv) de bästa förutsättningarna för att hålla och bygga upp era kroppar tillsammans? 


Svaret är självfallet massage. (Den kunde ut inte räkna ut va?) Ta kontakt med en hästmassör i närheten av dig och boka in en behandling. Känn efter hur det känns innan och berätta för din massör vad ni har problem med och framförallt känn efter dagarna efter massagen om något har förändrats. Många hästar visar tydligt att de blivit hjälpta och det kanske är lättare att ställa i ena varvet, galoppen känns rundare, galoppombytena fungerar åt båda hållen, den är lättare att flytta för skänkeln även i sin svårare sida osv. Var lite analytisk och känn in detaljerna.

Comentários


bottom of page