top of page

Utrustningen du behöver för att långtygla  • Huvudlag

  • Tyglar/rep

  • Ev. Spö/pinne

  • Hjälm

  • Häst


HUVUDLAG - börja gärna med det huvudlag ni är vana vid sedan innan så du vet hur du ska hantera det. Det är onödigt att testa nytt när ni nu kanske ska testa en ny träningsform. När ni är varmare i kläderna så rekommenderar jag gärna ett milt bettlöst huvudlag.


LÅNGA TYGLAR - gör det inte så krångligt utan ta vad du har hemma. Det kan vara en avdankad gramantygel, ett rep eller kanske en longerlina. Längden ska vara så att du lätt ska kunna gå runt bakom hästen utan att bli hängande i tygeln. När du står vid svansen dks öglan/slängen på tygeln gärna gå ned ungefär till halva skenbenet. Längre går också bra men det blir ner för dig att hålla reda på och risken för att ni trasslar in er blir större. Själv använder jag reptyglar som är 6 meter långa och det är lite långt på de flesta hästar.


HÄST - är att föredra, men även en kompis går i viss mån att träna med


SPÖ - i början kommer spöet bara vara ivägen så då struntar du i det. När du har bättre koll på din OCH hästens kropp kan du lägga till en pinne/spö av något slag. Det används för att peka, dutta, smeka på kroppsdelar vi vill att hästen blir medveten om. Det går även att använda det som en pekpinne/vägg ifall ni t.ex har svårt att hålla en rak linje. Jag använder ofta ett lite styvare dressyrspö.


Har du ont om tid? Lite ork? Ta med ett par långa tyglar/rep, spänn på dom på grimman och jobba 15 min på stallplan direkt från hagen. 10-15 min är bättre än ingenting.

Comments


bottom of page